Na seznamu je i chřest a červená řepa.
Chřest je také bohatý na kyselinu listovou a antioxidanty / koláž od My, foto depositphotos.com
Odborníci na výživu jmenovali potraviny s vysokým obsahem železa, které byste měli zařadit do svého jídelníčku, píše server realsimple.com.
„Některé potraviny rostlinného původu (např. ovoce a zelenina) jsou vynikajícími zdroji železa, takže jsou ideální pro zvýšení jeho příjmu,“ uvádí publikace.
Železo je esenciální minerál a tělo ho potřebuje k přežití.
Jak uvádí certifikovaná odbornice na výživu Kristen Lorenzová, železo se podílí na mnoha tělesných procesech, včetně imunitních funkcí, kognitivního vývoje, syntézy DNA a produkce energie. Je také hlavní složkou hemoglobinu, bílkoviny v červených krvinkách, která je zodpovědná za přenos kyslíku v celém těle.
„Bez dostatku železa nemůže tělo produkovat dostatek zdravých červených krvinek, což může vést ke slabosti a snížené imunitě,“ varoval odborník.
12 potravin s vysokým obsahem železa
Mezi nejlepšími potravinami s vysokým obsahem železa odborníci na výživu vyzdvihují následující:
Špenát. Špenát je s téměř 6,5 miligramy železa v jednom šálku vynikajícím zdrojem železa.
Meruňky. Obsahuje téměř 2 miligramy železa na půl šálku. Kromě toho meruňky obsahují vlákninu a draslík pro trávení a zdraví srdce.
Datle. Čtyři datle obsahují přibližně 1 miligram železa, vlákninu, draslík a měď, upozornila nutriční terapeutka Samantha Snashall.
Švýcarský mangold. Obsahuje asi 4 miligramy železa na šálek vařeného produktu. Je také cenným zdrojem vitaminu A stimulujícího imunitní systém, vitaminu K posilujícího kosti a vlákniny prospěšné pro střeva.
Čočka. Kromě železa obsahuje vlákninu, vitaminy skupiny B a rostlinné bílkoviny.
Fazole lima. Obsahuje přibližně 4 miligramy železa na uvařený šálek. Poskytují také „vlákninu a rostlinné bílkoviny.
Chřest. Podle amerického ministerstva zemědělství získáte z každého šálku vařeného chřestu asi 2 miligramy železa. Tato zelenina je také bohatá na kyselinu listovou, antioxidanty, jako je glutathion, který podporuje detoxikaci a funkci imunitního systému.
Červená řepa. Jeden šálek syrové červené řepy obsahuje asi 1 miligram železa, kyselinu listovou, mangan a vitamin C.
Obr.. Kromě železa obsahují vápník, hořčík a vlákninu, které podporují zdraví kostí a trávení.
Sultánky. Je vynikajícím zdrojem železa, vlákniny, draslíku, sacharidů a vápníku.
Avokádo. Obsahuje téměř 1 miligram železa v jednom plodu, je bohatým zdrojem vitaminu C, který zlepšuje vstřebávání nehemového železa, a také zdravých tuků a draslíku.
Jahody. Jahody jsou bohatým zdrojem vitaminu C a mohou přispívat ke zvýšení vstřebávání nehemového železa obsaženého v rostlinných potravinách.
Připomeňme, že dříve My jmenoval 5 levných výrobků s vysokým obsahem omega-3.