Himálajská vs. mořská sůl: která sůl je nejlepší

Himálajská a mořská sůl obsahují různé základní minerály.

Obě soli jsou považovány za čistší než rafinovaná kuchyňská sůl / foto depositphotos.com

Himálajská sůl se těží v solných dolech v Pákistánu a dalších oblastech jihozápadně od Himálaje a je považována za jednu z nejčistších forem soli, protože neobsahuje žádné kontaminující látky. Mořská sůl se těží z moře s minimálním zpracováním a obsahuje řadu stopových prvků.

Health píše, že obě soli jsou považovány za přirozenější alternativu kuchyňské soli. Lze je používat k vaření a k léčebným účelům se používají v koupelích, které ulevují od bolesti svalů.

Jaká je nejzdravější sůl k jídlu

Sůl se tvoří z minerálů přítomných v zemi nebo v moři a obsahuje rozmanitou sadu prvků. Ačkoli se himálajská i mořská sůl skládají převážně ze sodíku a chloridu, jejich celkové minerální složení se může lišit v závislosti na oblasti, ze které pocházejí. V některých oblastech je například v půdě více vápníku a železa, což odráží jejich vyšší koncentraci v solných horninách. Jiné soli mohou mít více mědi díky jílům bohatým na měď nebo mořským bazénům.

Himálajské i mořské soli obsahují hořčík, draslík a vápník, ale také trochu mědi, manganu, železa a dalších minerálů.

V jedné studii vykazovala perská modrá sůl vyšší koncentraci 8 z 12 běžných minerálů než himálajská sůl a jiné druhy soli. Je však nepravděpodobné, že by přínos těchto minerálů byl významný v rámci množství soli, které je bezpečné denně konzumovat.

Jak se sůl zpracovává

Himálajská sůl se získává z podzemních dolů, které vznikaly miliony let v důsledku geologického stlačování, vnitřního tepla a kombinace podzemních minerálů. Někdy se do horských jezírek čerpá voda, která vytváří solný roztok, jenž se před krystalizací solí filtruje nebo chemicky čistí.

Mořská sůl se získává z mořské vody přirozeným odpařováním za působení slunce a větru. Při odpařování vody vznikají krystalky soli. Sůl se pak shrabuje, promývá a suší. Některé druhy mohou být dodatečně filtrovány, aby se odstranila hořkost.

Protože jsou obě soli minimálně zpracovávány, obsahují mnoho přírodních živin, které jim dodávají charakteristickou chuť a barvu.

Výhody himálajské a mořské soli

Himálajská a mořská sůl může při použití místo kuchyňské soli obsahovat o něco méně sodíku. Tyto rozdíly se však mohou u jednotlivých výrobků lišit a případné snížení obsahu sodíku je často tak nepatrné, že celkově nemusí znamenat významný rozdíl.

Obě soli mají i jiné výhody než jen konzumaci. Například přidání hrubých minerálních solí do relaxační koupele může mít revitalizační účinek. Rozpuštěním těchto solí v teplé vodě ve vaně uvolníte svalové napětí nebo zlepšíte pohyblivost. Zvláště prospěšné jsou sloučeniny, jako je hořčík v soli.

Jaké jsou škodlivé účinky soli

Gurmánská kuchyňská sůl je méně rafinovaná a obsahuje prospěšné minerály. Může však také obsahovat těžké kovy kvůli možné kontaminaci v místech sběru soli.

V jedné studii obsahovala himálajská růžová sůl vyšší množství hliníku, barya a křemíku než kuchyňská sůl. Jeden vzorek růžové soli obsahoval potenciálně toxické množství olova.

Dalším problémem mohou být mikroplasty. Mikroplasty jsou pouhým okem neviditelné plastové znečišťující látky, které mohou ohrožovat životní prostředí a naše zdraví. Vyskytují se na souši i v moři a končí v soli, kterou konzumujeme.

Himálajská ani mořská sůl neobsahují dostatek jódu, prvku nezbytného pro funkci štítné žlázy. Kuchyňská sůl je obohacena jódem, aby se zabránilo riziku jeho nedostatku. Jód se nachází v potravinách, jako jsou ryby, mořské řasy a vejce.

Dříve My psal, jaká sůl je pro tělo užitečná.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: